új életet a PET palackoknak!

Bevallom, a PET palackokról nem a szépség jut eszembe. Utálom a műanyagot, nem az az anyag, amivel szívesen veszem körül magam. Ezért a PET újraálmodás váratott magára, míg nem találkoztam pár nagyon inspiráló alkotással mostanában.

1. Keressetek otthon PET palackot, vagy egyéb hasonló műanyaghulladékot. Próbálkozhattok joghurtos pohárral, mosószeres/mosogatószeres flakonnal stb. A keményebb PET palackok a legjobbak erre, de kísérletezzetek azzal, ami van!

2. Vágjátok le a két végét, majd hosszában vágjátok el a kapott hengert. A palack kiterített palástjából könnyebben tudtok formákat kivágni. A sima felületekből fogtok tudni legjobban dolgozni, de nagyrészt a formázott részek is használhatóak.

3. Próbáljátok ki a technikát! Vágjatok ki 1-1 kis darabot, sniccerrel vagy ollóval vagdossatok bele, és próbáljátok óvatosan megolvasztani a széleket, majd a többi részt is egy mécses fölött.

Amikor sniccerrel vágtok, mindig tegyetek alá vágólapot vagy egy konyhai vágódeszkát, és az ujjatok ne legyen az él útjában, mert a kés könnyen megcsúszhat!
Melegítés közben legyetek nagyon óvatosak! A láng fölött tartva melegítsétek a darabokat, és vegyétek el a láng fölül, amint elkezd összezsugorodni. Soha ne tartsátok a lángba, és ne hagyjátok meggyulladni: tűzveszélyes, és a füstje mérgező!!
Az olvasztgatás türelmet igényel, nekem is sok gyakorlásba telt, mire rájöttem, hogyan tudom irányítani a folyamatot. Sok-sok apró kis melegítéssel dolgozom körbe-körbe, a time-lapse videón is látjátok, hogy sokáig olvasztgattam.
Játsszatok, élvezzétek a kísérletezést, ne akarjatok rögtön tökéleteset alkotni!

4. Ha már szereztetek egy kis gyakorlatot, tervezzétek meg a díszt vagy ékszert, jelöljétek fel a kívánt formákat a műanyagra, és indulhat az alkotás!
Számoljatok vele, hogy sokat zsugorodnak a kivágott formák!

A leveles füzérhez egyszerű levél formákat vágtam ki, az erezetet utánozva bevagdostam sniccerrel (vigyázva hogy a metszések se össze, se a szélekig ne érjenek), olvasztás után forró gombostűvel kilukasztottam, majd damilra fűztem őket. A fülbevalóhoz kört vágtam ki, és náhány párhuzamos vonalat metszettem bele, ezután melegítettem.


0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük