alkoss velem! – címkék, díszek sörösdobozból

A diákjaimnak folyamatosan gyűjtöm a kreatív ötleteket, és a fiammal is állandóan alkotásban vagyunk. Ebben a bezártságban, a megszokott napirendünket nélkülözve az eddiginél is nagyobb szükségünk van a kreativitásra, az alkotásban való elmerülés lehetőségére, ezért elhatároztam, hogy dokumentálom és megosztom veletek az aktuális projekteket.

Eddig is az hulladékújrahasznosításra járt az agyam, de most, hogy az alapanyagok és eszközök beszerzése miatt nem szaladgálhatunk össze-vissza, ez különösen aktuálissá vált. Szemete (sajnos) mindenkinek van. Ha véletlenül nem lenne épp ami kell, akkor kérhettek a szomszédtól, vagy gyűjthettek az út szélén, én is a ezt teszem – sörös doboz és PET palack pl. már rég nincs a háztartásunkban, az erdőben viszont bőven :(((

Kezdjük az üdítős- vagy sörösdobozokkal! A vékony alumínium palástból sok mindent készíthetttek, könnyű vele dolgozni, mert jól vágható ollóval és jól hajlítható, domborítható. Címkéket, díszeket, kitűzőt, táblácskákat, ékszereket gyárthattok ezzel a technikával, mutatom:

1. Sniccerrel vágjátok le a doboz két végét. Tegyetek alá vágólapot/vágódeszkát, és vigyázzatok a kezetekre! Használhattok ollót is, de sniccerrel szebbek lesznek a vágott szélek.

2. Vágjátok szét hosszában a palástot, hogy egy nagy téglalap legyen belőle! Én ráfektettem a vágólapra, és sniccerrel benyúlva, kétoldalról vágtam. A szélek élesek lehetnek, vigyázzatok!

3. Az asztal élét használva egyenesítsétek ki a fémlapot, óvatosan, mert könnyen megtörik!

4. Az egyenetlen, kiálló széleket vágjátok le vonalzó mellett sniccerrel, vagy ollóval. Ezután kézzel vagy vonalzóval jelöljétek fel a kivágandó formákat, majd vágjátok ki!

5. A színes oldalra rajzoljátok fel a kívánt mintát! A túloldalon tükörben fog megjelenni, erre akkor figyeljetek különösen, ha szöveget írtok rá!

6. A vágólapon, vagy egy füzeten amit nem sajnáltok, rajzoljátok át a mintát egy golyóstollal. Erősen nyomjátok rá, hogy a túloldalon kidomborodjon a rajz! Próbáljatok ki más domborító eszközöket is: tompa ceruza, tompa, de kemény tárgyak. Mindenképpen használjatok valami nem túl kemény alátétet, mert kárt tehettek az asztalotokban (ha túl kemény, nem tud átnyomódni a rajz).

Lyukakat is szúrhattok a fémlapokra, kísérletezzetek a lehetőségekkel!

7. Készíthettek így címkéket, díszeket dobozokra, üvegekre. Táskára, kabátra, cipőre is felvarrhatjátok, akár ragaszthatjátok is (erre a felhasználásra az éleket csiszoljátok meg, nehogy elvágja az anyagot idővel). Ragasztáshoz legjobb a ragasztópisztoly, ha nincs, akkor hobbiragasztó, pillanatragasztó is jó lehet!

Alkotásra fel!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük