egyszerű növénnyomda

,

Imádom. A finom, mégis élénk pasztellszíneit, a játékot, az egyszerűségét. Már az első lépés, a növények válogatása és gyűjtése is remek, elmélyülős elfoglaltság. Aztán a molyolás a formákkal, színekkel, a technikával, a kísérletezés a különböző növényekkel teljesen magával ragadó.

Az nyomatok színtartósságát most kezdem csak tesztelni, szinte biztos hogy sok árnyalat kimosódik vagy fakul, de ebben a technikában éppen a pillanatnyiság, a mostban való elmerülés a különleges, a munaldóság inkább hozzáad mint elvesz belőle. A Kis Herceg rózsáját juttatja eszembe.
Talán a maradandó nyomot hagyó növények és fixáló eljárások is megtalálnak idővel, de most az önfeledt játéknak van itt az ideje!

Először is készítsd elő a terepet: vagyél elő egy kalapácsot és egy nagy vágódeszkát, vagy valamit aminek sima a felülete és nem félted. Én tettem rá még egy pár rétegben összehajtott régi lepedőt is, hogy megóvjam a fát a benyomódásoktól (ezt is meg fogják színezni a növények), de ez lehet hogy kihagyható elem. Most jöhet a festeni való anyag: tiszta pamutot vagy valamilyen természetes anyagot válassz, tökéletes például egy darabka leselejtezett lepedővászon vagy lenvászon. Szükséged lesz egy fedő anyagra is, én egy takarítóronggyá átminősített takaróhuzatot használtam, de próbálkozhatsz papírral is. Ez az oldal is szép nyomtatott felületet képez.

Most irány a természet! Figyeld meg a növényeket, és keress érdekes formájú és színű leveleket, szirmokat. Friss, élénk színű növényeket válassz, először csak pár darabot az első próbálkozáshoz. Az én választásom a japán birsre esett. A jujpiros virágok csalogattak oda, aztán megtetszettek a hosszúkás kis levelei, különösen, hogy a legzsengébbek még egészen bordóak. Próbáltam még csalánt, mert éppen azzal festek, zsályát, mert nagy kedvencem és vérehulló fecskefüvet. Tegnap papírra festettünk egyenesen növényekkel, és a fecskefű bizonyult a legerősebb festékanyagnak — majd erről is írok egy bejegyzést valamikor, nagyon élveztük, és a növénytani ismereteink is gyarapodtak közben.
A japán birs tetszett legjobban, nem is álltam neki letesztelni a kert összes többi növényét, hanem azzal játszottam tovább.

A vágódeszkán simítsd el az alátét réteget és a terítsd rá a nyomdázni való anyagot. Tegyél rá egy levelet vagy szirmot, terítsd rá a fedő anyagot és óvatosan, hogy minden a helyén maradjon, kalapáld végig mindenhol, egyenletesen.

Bizonyos leveleket könnyen le tudsz majd húzni a vászonról, mások beleragadhatnak az anyagba, de egy késsel óvatosan ezeket is el tudod távolítani. Figyeld meg, hogyan tudod elérni a legegyenletesebb hatást, mely növények adnak szebb színt, tisztább rajzolatot, aztán elkezdhetsz tudatosan komponálni. Jó szórakozást!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük